Olemme jo kahden vuoden ajan järjestäneet lukioissa ja ammattikouluissa Ote omaan talouteen -valmennuksia, ja olemme huomanneet, että monet opiskelijat kamppailevat samojen ongelmien parissa. Jos vastataan heti otsikon kysymykseen, niin meidän mielestä opiskelijalla ei ole varaa olla säästämättä. Omat säästöt turvaavat tulevaisuuden ja poistavat stressin, joten kouluunkin on helpompi keskittyä. Keräsimme yhteen neljä tärkeintä asiaa säästämisestä! Lopussa extra: ohjeet ilmaisten Ruisrock-lippujen voittoon 😉

1. Pidä kirjaa menoista vähintään kuukauden ajan

 

Suurin osa ihmisistä elää kuvitelmassa, että kuluttaa rahojansa järkevästi. Oletko ikinä kerännyt kuitteja tai merkannut verkkopankista ylös kaikkia kuukauden menoja? Minä tein sen juuri alkuvuodesta, viime kerrasta olikin jo pari vuotta aikaa. Kirjasin verkkopankista kaikki menot Exceliin, ja järjestin menot eri kategorioihin (mm. vuokra, puhelin, ulkona syöminen, kahvittelut, harrastukset, kosmetiikka). Oli järkyttävää tajuta, miten paljon rahaa menee eri kategorioihin, ja isoin järkytys tuli ulkona syömisestä, ruuasta ja kahvittelusta. Koitin puolustautua itselleni sillä, että asun lähellä keskustaa, ja joudun aina käymään pikkukaupassa, ja koska liikun jalan, en jaksa kantaa monen päivän ruokia kerralla. Mutta kun Jenna kertoi ostaneensa kahden viikon ruuat 35 eurolla, olin pudota tuolilta. Meillä menee sama raha puolen viikon ostoksiin… Tekosyitä keksii aina, mutta se vaan on fakta, että pienellä suunnittelulla saa hyvin isot säästöt aikaan!

2. Valitse yksi asia/kategoria, jonka jätät ostamatta seuraavan kuukauden aikana

 

Jos teit kohdan 1. mukaan ja kävit läpi yhden kuukauden menot, voit valita yhden kategorian tai asian, jonka jätät ostamatta kokonaan tai lähes kokonaan. Asia voi olla mikä vain, esimerkiksi ulkona syöminen, vaatteet, kahvi tai herkut. Kuukauden jälkeen huomaat, miten helppoa on alkaa karsimaan ylimääräisiä menoja, ja miten säästöt alkavat kertyä. Ota lisää haastetta peliin ja valitse joka kuukausi aina uusi asia, josta luovut!

3. Mieti itsellesi tavoite / unelma

 

Mitä haluat saavuttaa esimerkiksi vuoden tai kahden vuoden päästä? Haluatko lähteä ulkomaan reissuun, ostaa uuden puhelimen tai tietokoneen, uusia elämyksiä tai huonekaluja? Tietty kohde auttaa meitä säästämään, kun muistat esimerkiksi vaatteita tai kahvia ostaessasi unelmiesi kohteen ja pähkäilet – ostaako tuote nyt vai laitaako raha säästöön kohdetta varten. Tämä kohde voi myös olla ylipäänsä oma elämä, esimerkiksi opiskelujen aikana omat säästöt turvaavat tulevat kuukaudet ja kesätyötulot säästöön laitettuna takaavat sen, ettei koulun ohessa tarvitse tehdä töitä.

Alitajunnan voima on mahtava apuri unelmien tavoittelussa, ja sen takia tavoitteista kannattaa tehdä visuaalisia, ja teipata kuva vaikka omalle työpöydälle tai laittaa unelmasta kuva puhelimen taustakuvaksi. Kysy itseltäsi, miksi haluat toteuttaa toiveesi? Palaa kysymykseen niin monta kertaa, että saat vastauksestasi syntymään voimakkaita tunteita. Jos et löydä hyvää syytä tavoitteeseesi tai se ei herätä sinussa erityisempiä tunteita, mieti, onko tämä tavoite tai muutos sinulle oikeasti tärkeä. Jos tavoite ei ole sinulle tärkeä, se ei myöskään motivoi sinua säästämään.

 

 

ote omaan talouteen_säästäminen_unelmat

 

4. Hyvä suunnitelma on kaiken A ja O

 

Kun sinulla on tavoite selvillä, on helppoa lähteä laskemaan, paljonko siihen menee rahaa ja koska haluat sen saavuttaa. Jos haluat parin viikon matkalle vuoden päästä, laske kaikki menot ja jaa summa 12, niin saat selville, paljonko pitää joka kuukausi säästää. Jos et saa joka kuukausi summaa kasaan, niin kannattaa miettiä onko vuosi liian lyhyt aika kerryttää pottia tai voisiko muista kuluista karsia enemmän.

On myös hyvä tehdä itselle esimerkiksi vuodeksi eteenpäin suunnitelma kaikista tuloista ja menoista, koska miten muuten tietäisit, riittääkö sinulla rahat tuleviin menoihin? Jos tuntuu siltä, että menot on joka kuukausi suuremmat kuin tulot, niin tiedät että jotain on pakko tehdä. Vaikka sinulla olisi hyvät tulot, se ei takaa sitä että sinulla olisi tasapainoinen talous, jos menoja on enemmän kuin tuloja.

 

+ extra! Onko unelmasi päästä Ruisrockiin? 

 

Koska uskomme visuaalisuuden ja alitajunnan voimaan, olemme tehneet Instagram-kilpailun, jossa voit ottaa omasta unelmastasi kuvan ja lisätä kuvan alle hästägit #oteunelmasta ja #oteomaantalouteen, niin olet mukana Ruisrock-lippujen arvonnassa! Liput eivät ole henkilökohtaisia, eli voit antaa liput myös lahjaksi tuttavallesi. Mikäli oman unelman jakaminen tuntuu liian henkilökohtaiselta, arvontaan voi osallistua myös ottamalla omasta rakkaasta lompakostaan kuvan ja lisäämällä hästägit #munlompakko ja #oteomaantalouteen – halutessasi voit jakaa oman lompakkosi tarinan! 🙂

Seuraa meitä somessa ja saat vinkkejä taloudenhallintaan! Jos sinulle tulee mieleen yritys, joka voisi olla mukana tukemassa meidän järjestämiä Ote omaan talouteen -valmennuksia, vinkkaa siitä meille! Täältä löydät yhteystietomme.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme!

[mc4wp_form id="349"]