Puhumme Ote omaan talouteen -valmennuksissa paljon arjen pienistä valinnoista ja kulutustottumuksista. Olemme Jennan kanssa molemmat koittaneet petrata näissä asioissa itsekin kuluneena vuonna entistä enemmän, ja sitä on täytynyt katsoa omia kulutustottumuksia uudella, kriittisemmällä tavalla. Tarkastelin päivääni säästämisen ja kulutuksen näkökulmasta ja tässä minun arjen säästövinkit!

 

Klo 7.30 Herätys

Olen ottanut tavaksi torkuttaa vähintään puoli tuntia, ja se on maailman huonoin tapa. Sitten kun vihdoin saan itseni ylös, minulla on jo kiire. Tykkään kuitenkin pitää aamuni rauhallisena, ja hidas aamupala on lempiasiani aamuissa. Syön aamupalan ja keitän kahvit usein kotona, tai joskus juon kahvin vasta toimistolla. Ennen otin monesti töihin/kouluun mennessä kahvin matkanvarrelta, mutta siitä olen luopunut. Mietipä, jos ostat joka arkipäivä 2 euron kahvin take awayna, kuukaudessa se tulee maksamaan 40 euroa, ja vuodessa 480 euroa. Puhumattakaan erikoiskahveista!

 

Ote omaan talouteen_arjen säästövinkit_työmatka

Klo 8.30 Työmatka

Olen parin vuoden ajan asunut lähellä keskustaa, ja olen tykännyt, kun joka paikkaan pääsee kävellen tai pyörällä nopeasti. Meidän toimisto on 10 minuutin matkan päästä kotoa. Talvisin sekä pidempiä matkoja kuljen kuitenkin bussilla. Se on selvää säästöä, kun ei tarvitse maksella auton kuluja! Mutta on siinä myös kääntöpuolensa, kun joudun käymään pienemmissä kaupoissa, ja kun kulkee jalan, niin tulee ostettua vain maksimissaan muutaman päivän ruuat kerralla, koska ei jaksa kantaa enempää. Ja lähellä keskustaa myös vuokra on usein korkeampi kuin syrjemmässä. Lopputulos on, että nämä asiat ovat aina tilannekohtaisia, että missä tulee säästöä! Tärkeintä on miettiä valintoja oman elämän kannalta, eli mikä on sinulle paras vaihtoehto tällä hetkellä.

Klo 12 Lounas

Tein viime kuussa itselleni excel-taulukon, johon merkkasin muutamalta edelliseltä kuulta menot. Lievästi sanottuna järkytyin, miten paljon minulla on mennyt rahaa ruokaan ja varsinkin ulkonasyömiseen ja työpaikkaruokailuun. Kävimme Jennan kanssa tammikuussa uuden toimiston alakerrassa syömässä usein ruokalalounaan, ja pidemmän päälle se tuli hyvin kalliiksi… Jossain kohtaa tajusimme, että on pakko alkaa ottaa eväitä mukaan, ja siitä olenkin nyt innostunut! Teen nykyään paljon järkevämmin ruokaa, isompia määriä kerralla, ja otan siitä suoraan muutaman annoksen itselleni evääksi pakkaseen tulevaisuutta varten. Pakkasesta niitä on helppo napata aamulla mukaan töihin! Budjetti-excelissäni näkyy jo nyt tuloksia tästä muutoksesta 🙂 Jos käyt joka päivä 8,50 euron lounaalla, se tulee maksamaan 170 euroa kuukaudessa, ja 2040 euroa vuodessa! Esimerkiksi täällä on hyvä Facebook-ryhmä, joka on jatkoa Syyskuun Halparuokalaiset -tapahtumalle, jossa oli tavoitteena syödä joka päivä 3,50 eurolla. Ryhmässä jaetaan hyviä ja edullisia reseptejä!

Ote omaan talouteen_arjen säästövinkit_heräteostos

Heräteostos, tarve vai halu?

Klo 18 Kaupungille kaverin kanssa

Minun tulee silloin tällöin käytyä kaupungilla kaupoilla, mutta olen saanut iskostettua itselleni ajatuksen, etten osta mitään tarpeetonta, heräteostoksia. Jos löydän jonkun kivan vaatteen tai kengät, niin mietin monelta kantilta, että onko tuote täydellinen ja tuleeko sitä pidettyä. Olen muutenkin aika nirso vaatteiden ja kenkien suhteen, niiden pitää olla sekä mukavat, että laadukkaat, ja vielä hyvän näköiset. Isompien tai kalliimpien hankintojen kohdalla pyrin aina nukkumaan yön yli, ja miettimään asiaa. Jos näen täydellisistä, mutta kalliista kengistä unta seuraavana yönä, niin ne täytyy käydä ostamassa omaan kaappiin 😉 Tässä vuosien varrella on tullut muutettua usein, ja olen joka muutossa tyhjentänyt vaatekaappia ja jättänyt sinne vain semmoiset vaatteet, joita olen pitänyt viimeisen 2 vuoden aikana. Käyttämättömäksi jääneet heitän surutta kirppis-pussiin, ja vien myyntiin tai odottelemaan seuraavaa vaatekaapintyhjennyshetkeä.

Mietipä hetki, mitä mieltä olet sanoista TARVE ja HALU, mitä eroa niillä on?

Kuinka usein törmäät tuotteeseen, jonka tunnet haluavasi, olet ehkä miettinyt sen hankintaa jo pitkään? Mietitkö koskaan, että mikä syy siellä taustalla on, miksi haluat juuri kyseisen tuotteen? Syitä voi olla miljoonia, mutta kuinka usein hankintojen taustalla on oikea tarve – että tarvitset jotain tuotetta niin paljon, ettet voi elää ilman sitä? Monesti perustelemme itsellemme esim. vaate- ja ruokahankintoja sillä, että tarvitsemme kyseisen tuotteen. Minulla on 10 vuotta vanha talvitakki, joten tarvitsen uuden. Kengässä on reikä, joten tarvitsen uuden parin. Ruokahankinnat ovatkin kinkkisempiä, koska niissä meitä ohjaa usein mielihalut, mitä sillä hetkellä sattuu tekemään mieli, ja siinä ei aina järki ole mukana. Sitähän sanotaan, että älä mene ruokakauppaan nälkäisenä, ja ota aina kauppalappu mukaan. Ja nämä kaksi pientä vinkkiä tuovat sinulle suuret säästöt vuoden mittaan!

Tässä on vain muutamat arjen säästövinkit, joihin itse törmään päivittäin, ja joita olen joutunut työstämään pitkään. Yleensä pärjää hyvin pitkälle, kun pitää järjen mukana ostoksilla ja omissa valinnoissaan. Jos taas annat impulsiivisten tunteiden johdatella sinua arjen valinnoissa, se saattaa pidemmän päälle tulla hyvinkin kalliiksi!

Mitkä ovat sinun parhaat arjen säästövinkit?