Miten laitetaan talous tasapainoon? Olisiko maailmassa talousongelmia, jos kaikki osaisivat hallita talouttaan? Usein oma talous lähtee rullaamaan, kun ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja käyttää hetken aikaa talouden miettimiseen ja suunnitteluun. Joku saattaa nyt sanoa, että elää mieluummin päivän kerrallaan, eikä jaksa stressata tulevaisuudesta tai rahaongelmista tai miettiä etukäteen rahojen käyttöä. Se on kuitenkin fakta, että mikäli käyttää edes vähän aikaa ja energiaa kuukaudessa oman taloutensa suunnitteluun ja suunnitelmassa pysymiseen, on olo paljon stressittömämpi ja turvallisempi, ja epävarmuus tulevaisuudesta vähenee. Rento ote omaan talouteen ja omassa budjetissa pysymiseen auttaa pitämään oman talouden tasapainossa. Näillä vinkeillä laitetaan talous tasapainoon:

1. Aloita heti.
Moni varmasti miettii, että pienituloisen on mahdotonta säästää. Hyvä kun rahat riittävät edes pakollisiin menoihin. Usein tällä tavoin ajatteleva ei kuitenkaan ole edes kokeillut pitkäjänteistä säästämistä. Pienistä tuloista voi olla vaikeaa lohkaista suurta summaa säästöön, mutta pitää muistaa, että pienistä puroista ne joetkin syntyvät. Säästäminen kannattaa aloittaa pienestä summasta, ja kasvattaa sitä tulojen noustessa. Kun siirtää pienen summan joka kuukausi automaattisesti sivuun, on pian huomaamattaan kasvattanut oikein kelpo summan kasaan.

2. Kirjaa ylös.
Jos sinusta tuntuu, että omista tuloista ei kerta kaikkiaan jää mitään käteen, kokeile kirjata ainakin kuukauden ajalta kaikki menosi ylös. Menot kannattaa jaotella pakollisiin ja vapaaehtoisiin kuluihin tai eri kategorioihin, kuten ruoka, asuminen, vapaa-aika. Tällä tavoin saat paremman kokonaiskuvan siitä, mihin rahasi todellisuudessa menevät, ja turhia menoja on helpompi lähteä karsimaan. Kun olet tietoinen siitä, mihin rahasi menevät, sinun on helpompi myös katsoa tulevaisuuteen ja suunnitella talouttasi huomista pidemmälle. 

3. Suunnittele.
Arvioi oma taloustilanteesi seuraavaa kuukautta tai jopa koko vuotta kohden kirjaamalla tulevat tulot ja menot ylös. Näin saat hyvän kokonaiskuvan taloustilanteestasi ja osaat paremmin varautua tuleviin menoihin. 2. kohdan ohje auttaa sinua hahmottamaan, minkälaisia kuluja sinulla on ollut. Pakolliset menot, kuten vuokra ja vakuutukset pysyvät lähes samoina kuukaudesta toiseen, mutta vapaaehtoiset kulut vaihtelevat suuresti ja niihin on myös helpompi itse vaikuttaa. Yksi keino on varata tietty summa kuukautta kohden vapaaehtoisia kuluja varten. Tällä tavoin voidaan hallita tuhlailevaa rahankäyttöä, ja ollaan aina tietoisia, paljonko rahaa on käytettävissä ulkona syömisiin, vaatteisiin ja muuhun vapaa-aikaan.

4. Mukaudu.
Elämäntilanteet vaihtelevat. Säästäminen kannattaa aloittaa pienellä summalla, jotta pystyy paremmin mukautumaan tilanteeseen. Kestää hetken tottua ajatukseen, että kuukaudessa onkin yhtäkkiä vähemmän rahaa käytettävissä kuin ennen. Jos summa siirtyy automaattisesti tililtäsi säästöön, sitä ei itse edes huomaa. Jos tulosi kasvavat, niin hyvin todennäköisesti myös menosi kasvavat samassa suhteessa. Jos käykin päinvastoin, että tulot pienenevät, niin silloin on vaikeampi mukauttaa menot vastaamaan tuloja. Juuri tämän ilmiön takia on tärkeää suunnitella ja seurata omaa talouttaan.

5. Sijoita itseesi.
Yleensä ajatellaan, että on hyvä säästää pahan päivän varalle, yllättäviä hankintoja varten. Mitä jos ajattelisitkin niin, että säästäminen on sijoitus sinuun itseesi, että säästätkin hyvän päivän varalle, omia unelmia ja tavoitteita varten? Yksi keino on lisätä laskupinon päälle ensimmäiseksi Minä-lasku. Mikä olisikaan sen parempi kohde, kuin sinä itse. Kun maksat itsellesi ensimmäiseksi, turvaat samalla oman tulevaisuutesi. Säästäminen voi tuntua helpommalta silloin, kun sinulla on tietty kohde tai tavoite, esimerkiksi unelmamatka tai oma auto. Kohde kannattaa visualisoida mahdollisimman usein joko mielessään tai esimerkiksi laittamalla kuva kohteesta tietokoneen taustakuvaksi tai tulostaa kuva omalle seinällesi. Näin muistat joka päivä, mitä varten kerrytät säästöä – sinua itseäsi varten.

Kuten ehkä huomasit, talouden hallinta ei ole mitään rakettitiedettä – kuka vain voi onnistua siinä. Tärkeintä on aloittaa heti, eikä sysätä aloittamista tulevaisuuteen. Muutkin ongelmat tuntuvat pieniltä, kun laitetaan talous tasapainoon